сряда, 21 май 2008 г.

Кюфтета от патладжани

Като бяхме в Солун по празниците и ядохме в едно кръчме патладжанени крокети. Понеже много ни харесаха реших да се пробвам да си направя. Поразтърсих нет-а и си компилирах една рецептичка. Вече два пъти я пробваме и мисля, че е доста близко до оригинала. Само дето кюфтетата ми не са пържени.

Та:

~1,2оо kg (5-6 броя средни) патладжани
1 голяма чаша (300 мл) хлебни трохи (препечен хляб се смила на трохи)
1 яйце
1 чаша настърган кашкавал (200-250 мл)
1/2 пакет чесън на прах
1/2 к.ч. олио
риган , сол
корнфлейкс за овалване

Патладжаните се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват в подсолена вода за около 30 минути. После се отцеждат много добре, смачкват с такава лъжица (мачкалка за картофи) на пюре и се смесват с всички останали съставки. Сместа се оставя да почине за около 30 минути и се оформят кюфтета, които се овалват в корнфлейкс. Пека ги в предварително загрята на 200°С фурна за около 30-40 минути.

Добре се комбинират с кисело мляко с чесън, скордаля или доматен сос (пак с чесън) :-)

заб. Понеже аз не пържа, а пека, при това на силиконова подложка (демек без допълнителна мазнина) за това слагам олио в сместа. Ако някой иска да пържи или да пече в тавичка с олио, да го има предвид за да не му станат много мазни кюфтетата.

Няма коментари: