Описано е подробно и с видео тук
ЕТАП 1
Необходими продукти:
500 гр. стафиди
500 мл. вода
1 ч.л. захар
Стафидите, водата и захарта се сипват в съд с капак и се оставят за 5 дни на стайна температура.
После се прецеждат и изстискват, запазва се стафидения сок, а твърдата фракция се изхвърля.
ЕТАП 2
Необходими продукти:
250 мл. стафиден сок (от етап 1)
300 гр. обикновено брашно
50 гр. пълнозърнесто брашно
пълнозърнесто брашно за поръсване
Всички продукти се смесват и се замесва тесто (ако имате миксер с бъркалки за тесто, става по лесно ;-) , иначе - месене на ръка).
Полученото тесто се слага в кошница, в която е постлана памучна кърпа. Поръсва се с пълнозърнесто брашно. Поставя се тестото и се поръсва и отгоре с пълнозърнесто брашно. Покрива се с чиста пластмасова торба и се оставя за 4 часа на стайна температура да втасва.
ЕТАП 3
Необходими продукти:
тестото от етап 2
300 гр. обикновено брашно
50 гр. пълнозърнесто брашно
250 мл. хладка вода
пълнозърнесто брашно за поръсване
Смесват се всички продукти и се меси, докато се получи еластично тесто. Полученото тесто се поставя в контейнер с капак, като предварително се наръсва с пълнозърнесто брашно, както дъното на контейнера, така и самото тесто, затваря се контейнера и се оставя за 2 часа на стайна температура, после се прибира в хладилник за една нощ.
Заб. Идеалната температура за втасване е 4°С, под тази температура ферментацията е затруднена.
През нощта тестото трябва да е увеличило двойно обема си, в противен случай се оставя на стайна температура да довтаса.
Така полученият квас е готов за употреба, само трябва да бъде опресняван от време на време.
ЕТАП 4 (Опресняване на тестото.)
Необходими продукти:
125 гр. от тестото от етап 3
500 гр. обикновено брашно
175 гр. пълнозърнесто брашно
375 мл. хладка вода
Смесват се всички съставки, меси се и се оставя да втаса за 1 час на стайна температура и после една нощ в хладилник, за да увеличи двойно обема си.
Полученото тесто може да се замразява, но трябва да се извади от камерата 2 дни преди да се използва и трябва да се „опресни”.
Няма коментари:
Публикуване на коментар